24/02/20 - 17:31

Vlaamse Kampioenschappen

Na de fantastische Vlaamse Jeugdkampioenschappen voor TSZ was het tijd voor de oudere zwemmers om in actie te schieten op het Vlaams Kampioenschap. Voor TSZ kwamen aan de start: Merel, Fien, Lotte, Marie, Silke, Kevin, Robbe en Quinten.


Dag 1: 


Eindelijk de eerste dag VK te Antwerpen waar elke zwemmer wel naar uit gekeken had. Als eerste aan de start kwam Kevin voor de 50 meter rugslag. Hij evenaarde zijn besttijd in de reeksen en kon zo een plaats in de finale behalen in de namiddag. In die finale behaalde hij een 3de plaats  met een nieuwe besttijd van 27.18! Proficiat Kevin! Vervolgens kwamen de broers Hollevoet aan de start voor de 200 meter vs. De trainer wist dat het een moeilijke opdracht ging worden om hun besttijden te verbeteren aangezien de jongens de laatste tijd wat minder aanwezig konden zijn op training (door ziekte en/of extra lessen voor het ingangsexamen geneeskunde). Zoals verwacht konden ze beiden hun besttijd niet verbeteren, maar ze waren gemotiveerd om op de 100 meter vs van zondag alles eruit te halen. Het volgende nummer was de 50 vs van de dames, normaal gezien zouden er 3 dames van TSZ aan de start komen, maar door omstandigheden moest Fien nog rusten op vrijdag. Farah zwom haar eerste VK en haalde hierbij direct een besttijd van 30.38. De 50 vs van Lotte was zoals verwoord door te trainer “gezwommen zoals een kieken zonder kop”, niet slecht of gemeen bedoeld maar een opmerking die ze volledig begreep. Ze slaagde er niet in om een nieuwe besttijd neer te zetten op dit nummer. Als laatste nummer van de dag kwam Merel aan de start, ook zij had de afgelopen 2 weken te kampen gehad met ziekte  wat uiteraard ook nog te zien was in haar wedstrijd. Ze kon het tempo van de 400 vs mooi aanhouden alleen lag dit iets te laag om een nieuw persoonlijk record te zwemmen. De 4x100 wisselslag vrouwen moest afgezegd worden omdat er maar 3 vrouwen aanwezig waren (door de afwezigheid van Fien).


Dag 2:


Dag 2 ging van start met de 100 vs van de dames. Hierbij kwam alleen Lotte aan de start voor TSZ. Ze had duidelijk geleerd uit haar fouten van de 50 meter de dag ervoor en zwom aan een iets lagere frequentie. Lotte zwom terug onder de 1.03 en miste net een persoonlijk record. Ze behaalde wel reeds een limiet voor het BK deze zomer! Proficiat Lotte! Vervolgens kwam Kevin aan de start bij de 50 vs waar hij een mooie nieuwe PR zwom van onder de 25 seconden (24.97). Op de 100 rug ging Kevin vlot onder de minuut met een mooie 59.30 en plaatste zich hierbij voor de finale. In deze finale kon hij zijn tijd van de ochtend niet verbeteren door een slecht keerpunt aan de 50 meter en werd hij 5de. Bij de 50 vlinder dames kwam Merel aan de start. Merel had voor de 50 meter hetzelfde probleem als Lotte de dag ervoor, het iets te graag willen snel zwemmen op de 50 meter waardoor er niet veel water wordt gepakt.


In de namiddag vervolledigden onze twee powerladies het team voor de aflossing, namelijk Silke (onze toekomstige bakker) en Marie (aka Mark). Merel stond haar plaats in de aflossing af voor Marie zodat ook zij kon meedoen aan het VK. De dames zwommen zich de ziel uit het lichaam en behaalden de volgende tijden: Fien (1.03.22), Silke (1.04.13), Marie (1.05.34) en Lotte (1.02.57). Fien zwom hierbij als startzwemster een BK limiet voor deze zomer!


Dag 3:


De laatste dag van het VK begon voor team TSZ met de 100 vlinderslag van Merel. Ze vertrok zoals een speer met een betere techniek als de dag ervoor, spijtig genoeg kon ze op het einde van de race het tempo niet genoeg blijven volhouden waardoor ze wat terugviel ten opzichte van de anderen. Vervolgens was er de 50 schoolslag van de zusjes Buytaert. Lotte kon zichzelf hierbij naar een nieuwe besttijd zwemmen van 36.09, bij Fien was er hetzelfde te zien zoals bij Merel en Lotte de voorbije dagen. 


Dan was het tijd voor het koningsnummer van de mannen, namelijk de 100 vrije slag. Quinten en Kevin konden zich hierbij naar een nieuw persoonlijk record zwemmen met respectievelijk 58.90 en 53.73. Voor Robbe waren de laatste meters er net te veel aan waardoor hij maar een kleine halve seconde bij zijn besttijd deed. 


In de namiddag was er de laatste finale sessie met de 4x100 wisselslag mixed aflossing voor de TSZ ploeg. Aan de start kwamen hiervoor Kevin (rug), Lotte (schoolslag), Robbe (vlinder) en Fien (vrije slag). Ze waren er allemaal op gebrand om nieuwe records te zwemmen voor zichzelf. Kevin wou sneller zijn dan in de finale, Robbe wou zichzelf bewijzen dit weekend en Fien wou laten zien dat zij ook onder die 1.03 kon net zoals haar zus. 


Kevin begon razendsnel aan de rug met een tijd van 58.34 (een tijd die hem in de finale een 3 de plaats zou bezorgd hebben en zelfs op 1 honderdste van een tweede plaats), vervolgens dook Lotte het bad in om naar een sterke 1.20.35 te zwemmen. De volgende was Robbe die met een super aflossingsstart overnam (zou dat aan de oefeningen in het inzwembad gelegen hebben?).  Hij zwom zichzelf naar een 1.06.91 en als laatste kwam Fien in het water die een sterke 1.02.16 zwom. Onze TSZ ploeg behaalde met dit resultaat een top 10 plaats en eveneens een nieuw clubrecord!


TSZ keert terug van het VK met 1 medaille, 1 clubrecord, verschillende besttijden, maar ook wat duidelijke werkpunten voor de toekomst!


Extra weetjes over dit VK:


- Farah kwam gracieus tot val langs de kant van het inzwembad.  


- Het bedje van Lotte werd gebruikt als DE zitplaats voor alle Belgische toppers dit weekend onder andere Louis Croenen, Jasper Aerents, Thomas Thijs, Sebastien de Meulemeester, enz.


- De zwemmers van TSZ mogen nog iets meer loszwemmen na hun wedstrijden i.p.v. een babbeltje te slagen.


- Robbe kan een perfecte koprol maken als aflossingstart.


 


NVA


Sponsors